O Hrvatskoj

Najbolja destinacija za nautički turizam u svijetu

S 1244 otoka, od čega su 67 naseljeni, i mnoštvom prekrasnih  gradova na hrvatskoj obali, ova europska nautička atrakcija je TOP destinacija svih zaljubljenika u more. Površina obalnog mora je 33.200 km2, dužina obale je 5.835 km…

Važniji gradovi u Hrvatskoj su Zagreb (glavni grad), Split, Dubrovnik, Rijeka, Osijek, Zadar, Karlovac, Pula, Sisak, Knin, Gospić (sjedište najveće hrvatske županije) Šibenik, Slavonski Brod, Mali Lošinj (najveći i najrazvijeniji otočni grad) i Vukovar (najveća riječna luka u Hrvatskoj).

Hrvatska ima čak osam nacionalnih parkova;  Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit. Jedan dio nacionalnih parkova može se obići brodom, Brijuni, Krka, Kornati i Mljet, a ostali su jako blizu mora pa se uvijek može organizirati i jednodnevni izlet do primjerice NP Risnjaka ili svjetski poznatih vodopada na Plitvičkim jezerima.

Kada smo već kod svjetske baštine, spomenimo i to da s ena ovom važnom popisu nalaze i NP Plitvice, Dioklecianova palača stara 1700 godina u Splitu, Gradska jezgra bisera Europe, Dubrovnika, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Gradska jezgra Trogira, Šibenska katedrala  koja se gradila 100 godina i to bez uporabe betona i cementa te Starogradsko polje na otoku Hvaru.

S prosječno 2.600 sunčanih sati u godini hrvatska je obala jedna od najsunčanijih na Mediteranu, a prosječna temperatura mora ljeti je od 25°C do 27°C.

Hrvatska je postala 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine, a od 1. travnja 2009. članica je NATO-a.

U Hrvatskoj se plaća kunom. 1 euro je 7.5 kuna. Zanimljivo je da su Hrvati plaćali kunom još u 10 stoljeću za vrijeme hrvatskih kraljeva, a najstarija kuna je nađena u najstarijem gradu u Hrvatskoj, u Osoru. Ovaj gradić je star 4000 godina.

U Hrvatskoj postoji šezdesetak marina, kapaciteta 17.000 vezova u moru i 9000 mjesta na kopnu te još 30.000 vezova u lukama i sportskim lukama. Marine kontinuirano rade na obogaćivanju i podizanju nivoa usluge, te se prilagođavaju suvremenim potrebama i željama nautičkih gostiju. Smještene su u velikim dalmatinskim gradovima ili u prekrasnim otočnim uvalama, u bilizini najzanimljivijih prirodnih i kulturnih atraktivnosti.

Iz Europe Hrvatsku najviše posjećuju Nijemci, Austrijanci, Talijani i Slovenci, a s ostalih kontinenata, Amerikanci i Australci kojima je Hrvatska zadnjih 5 godina postala pravi hit.

Hrvatska ima čak tri velike zabavne destinacije koje ljeti posjećuje na stotine tisuća mladih iz cijeloga svijeta, Zrće na otoku Pagu, Garden festival u mjestu Tisno na otoku Murteru i Ultra Europe Music Festival u Splitu i na otoku Hvaru.