Hrvatska Kuhinja

Hrvatska je jedna od najbogatijih država svijeta po svojoj gastronomskoj ponudi.
Njezin zanimljiv zemljopisni položaj nudi raznolikost kuhinja. Krajnje istočna hrvatska kuhinja nudi mesne delicije poput kulena, kulinove seke, sušenih kobasica, slanina, čvaraka, sarme, ali i mnoštvo ukusnih kolača.

Sjeverna i središnja Hrvatska bogate su kupusom , krumpirom, te jednim od najkvalitetnijih bučinih ulja na svijetu, ali i zagorskim štruklama, kotlovinama, raznim specijalitetima s purećim mesom. Zagorske štrukle jedan su od nezaobilaznih delicija ovog djela Hrvatske. Domaći sir i vrhnje i danas obožavaju mnoge generacije, a različita variva s povrćem i slaninom odgojila su mnoge, diljem ovog dijela Hrvatske.

Središnja Hrvatska ima još svojih specijaliteta, kao nadaleko poznatu Prekmurska gibanica i Zagrebački odrezak, te pečeni buncek.
Hrvatska ima i odličnu kvalitetu mesa, koja na roštilju dolazi najviše do izražaja. Mnogi gosti u Hrvatskoj žele probati čevapčiće, ražnjiće ili pljeskavicu, no ne znaju da Hrvatska vrlo često nema ovo jelo na svojim menu kartama, jer to nije tradicionalno jelo Hrvatske. Ove delicije svojstvenije su za susjednu BiH i ostale države koje pripadaju Balkanu.

Morska Hrana
Svakako najpoznatija hrvatska kuhinja je ona s hrvatskog mora. Gotovo 13 milijuna stranih gostiju oduševljeno je hrvatskom mediteranskom kuhinjom, koja je bogata morskim plodovima, ribom, lignjama i hobotnicom, ali i pravom domaćom janjetinom ispod peke ili na ražnju.
Orada, brancin, kokot, romb, škarpina, srdela, skuša, list, trilje, zubatac, tuna, samo su jedne od riba koje možete naći na gotovo svim  menu kartama diljem hrvatskog Jadrana. Tu su još nezaobilazni škampi na buzaru i na roštilju, kao i različite riblje juhe i brudeti.

Svako tko posjeti Hrvatsku i otok Pag, ima priliku probati sir sa Paga, koji je napravljen od kozjeg i ovčjeg mlijeka. Stanovnici kažu da je tajni sastojak dobrog okusa u vjetru, koji puše s planine Velebit, koji je pomiješan sa solju iz Jadrana.

Pršut, masline i sir

Upravo je vjetar onaj koji je najvažniji u stvaranju jednog od najboljih pršuta na svijetu, hrvatski pršut iz Dalmacije i Istre.

Škampi

Hrvatska ima i svoja pića koje mnogi stranci prepoznaju kao jedinstven ukus – medica, borovička, šljivovica, jabukovača, kruškovača, vrhunska vina i bijela i crna, fantastična hrvatska piva. Hrvatska ima i mnoštvo kompanija koje proizvode odlične prirodne sokove najviše kategorije.
Najvažnije hrvatsko piće je ujedno i najzdravije, radi se o vodi. Hrvatska je jedna od najbogatijih država s izvorištima pitke vode na svijetu, pa ne čudi stoga da postoje desetak odličnih proizvođača diljem zemlje. Svakako najpoznatija je mineralna voda JANA, negazirana i JAMNICA, koja je gazirana voda.

Dagnje
Riba

Hrvatski mediteran pored ribe, ima i domaća tjestenina. Najpoznatije vrste tjestenine su fuži i pljukanci. Osim ovoga, Istra je poznata i po tartufima- gljivama koje se nalaze u zemlji, a jedini način da se otkriju je uz pomoć pasa, koji su istrenirani da ih nanjuše.

Riža s gljivama